PREHRANA IN ZDRAVJE

V našem vrtcu se zavedamo, da sta prehrana in zdravje ključnega pomena za celostni razvoj otroka. Zato si prizadevamo, da otrokom zagotovimo zdravo in uravnoteženo prehrano ter spodbudimo zdrav življenjski slog.

Zdrava Prehrana

V vrtcu pri OŠ Dornava je prehrana skrbno načrtovana in prilagojena potrebam predšolskih otrok. Jedi so pripravljene iz svežih in kakovostnih sestavin, ki jih nabavljamo pri lokalnih pridelovalcih. Pri sestavi jedilnikov sledimo smernicam zdrave prehrane, ki vključujejo:

  • Sveže sadje in zelenjavo: Vsak dan postrežemo sveže sezonsko sadje in zelenjavo, ki so bogati z vitamini in minerali.
  • Polnovredna žita: Uporabljamo polnovredna žita, ki zagotavljajo dolgotrajno energijo in so pomembna za prebavo.
  • Mlečni izdelki: Otroci imajo na voljo mleko in mlečne izdelke, ki so pomemben vir kalcija za zdrave kosti in zobe.
  • Puste beljakovine: Jedi vsebujejo kakovostne beljakovine, kot so piščanec, ribe, stročnice in jajca, ki so ključne za rast in razvoj mišic.
  • Minimalna uporaba sladkorja in soli: Izogibamo se pretirani uporabi sladkorja in soli ter raje uporabljamo naravne začimbe.

Higiena in Varnost pri Hrani

Pri pripravi hrane v našem vrtcu posebno pozornost namenjamo higieni in varnosti. Kuhinjsko osebje je ustrezno usposobljeno za varno pripravo hrane, redno izvajamo higienske kontrole in sledimo strogim sanitarnim predpisom.

Spodbujanje Zdravih Navad

Poleg zagotavljanja zdrave prehrane si prizadevamo tudi za vzgojo zdravih prehranjevalnih navad pri otrocih. Redno izvajamo delavnice in dejavnosti, ki vključujejo:

  • Vrtnarjenje: Otroci sodelujejo v vrtnarskih dejavnostih, kjer spoznavajo, kako rastejo različne vrste zelenjave in sadja.
  • Kuharske delavnice: Otroci sodelujejo pri pripravi preprostih in zdravih jedi, s čimer razvijajo pozitiven odnos do hrane.
  • Izobraževanje o zdravem prehranjevanju: Učimo jih o pomenu zdrave prehrane in kako različna živila vplivajo na njihovo telo.

Skrb za Telesno Dejavnost

Poleg zdrave prehrane je za zdrav razvoj otrok pomembna tudi redna telesna dejavnost. V vrtcu pri OŠ Dornava zato ponujamo različne aktivnosti, ki spodbujajo gibanje in telesno aktivnost:

  • Športne igre in aktivnosti na prostem: Otroci se vsakodnevno udeležujejo športnih iger in dejavnosti na svežem zraku.
  • Gibalne delavnice: Organiziramo delavnice, kjer otroci razvijajo svoje motorične sposobnosti.
  • Pohodi in izleti v naravo: Redno organiziramo pohode in izlete, kjer otroci raziskujejo naravo in uživajo v gibanju na prostem.

Povezava s Starši

Zavedamo se, da so starši ključni partnerji pri zagotavljanju zdrave prehrane in zdravja otrok. Zato redno organiziramo srečanja in izobraževanja za starše, kjer delimo nasvete in informacije o zdravem prehranjevanju in življenjskem slogu. Skupaj lahko ustvarimo najboljše pogoje za zdravje in dobro počutje naših otrok.

Zaključek

V vrtcu pri OŠ Dornava si prizadevamo za celosten pristop k prehrani in zdravju, ki vključuje skrbno načrtovano prehrano, vzgojo zdravih navad in spodbujanje telesne dejavnosti. Verjamemo, da s tem prispevamo k zdravemu in srečnemu otroštvu naših malčkov.